Gerhes Gábor Lars Boering Louise Clements Oliva María Rubio Spengler Katalin Virágvölgyi István

A zsűri bemutatása

Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öt tagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik.

Gerhes Gábor
fotó: Dévai Ákos
Gerhes Gábor
A zsűri elnöke, képzőművész, egyetemi oktató
Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, egyetemi oktató. 2006–2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakán, 2010-től a Budapest Metropolitan Egyetem fotográfia szakán óraadó tanár. Tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének. 2016-tól az MTA Széchényi Akadémia megválasztott rendes tagja. Alkotói tevékenységét számos elismeréssel, Soros-, Eötvös-, Derkovits-ösztöndíjjal, Munkácsy és további díjakkal ismerték el. 2004–2005 között a francia állami alkotói ösztöndíjat kap a párizsi Recollettes-ba. 2006-ban a Kulturkontakt bécsi ösztöndíjasa. 2014-ben megkapja az AICA (Nemzetközi Műkritikusok Szövetsége) fődíját a Trafó Galériában rendezett Neue Ordnung című kiállításáért. 2014-ben bekerül a Kreatív magazin a 30 legjobb magyar fotós című válogatásába. 1985 óta rendszeres kiállító: többek között a Ludwig Múzeumban egyéni, a Műcsarnokban, Nemzeti Galériában, Szépművészeti Múzeumban, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, és további vidéki nagyvárosokban volt egyéni vagy csoportos kiállítása. Külföldön Párizsban (Grand Palais, Louvre-Caroussel), Montpellierben (FRAC), Brüsszelben (BOZART), Helsinkiben, Pozsonyban, Varsóban (Palace Ujazdowsky), Bukarestben, Bécsben, Lisszabonban, Londonban (Anthony Reynolds Gallery), Triesztben, Velencében (Villa Manin), Berlinben (Akademie der Künste), Baselban (Art Basel), Taiwanon és az Egyesült Államokban. Munkáiból többek között a budapesti Soros Alapítvány, a Ludwig Múzeum, a Fővárosi Képtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a miskolci Hermann Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria, a Modern Művészetért Közalapítvány (ICA), a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Szent István Király Múzeum és a MODEM gyűjtemény számára vásároltak. Alkotásait itthon nagyobb számban az Irokéz és a Somlói-Spengler gyűjteményben, külföldön a svájci H. Ringier gyűjteményben és a Kunsthaus Glarusban, a Stiftung DZ Bank AG – Frankfurt am Main gyűjteményében, és egyéb magyar és külföldi magángyűjteményekben őrzik. A művészt Magyarországon az acb Galéria képviseli. Budapesten és Balatonalmádiban él és dolgozik.
Lars Boering 1969-ben született a hollandiai Amszterdamban, és kommunikációt tanult az Amszterdami Egyetemen. 1998-tól fotográfiai kurátorként, majd később ügyvezető igazgatóként dolgozott az Amsterdam Art Foundation művészeti alapítványnál, ahol fotók felvásárlásával foglalkozott nagy gyűjteményük bővítése érdekében. 2008-ban Boering szabadúszó tanácsadóként és vállalkozóként jelent meg a fotográfia világában, és megalapította a Lux Photo Gallery galériát. Tanácsadóként fotográfusokat segít a finanszírozással és az üzleti modellel kapcsolatos kérdésekben, és több partnerrel működik együtt a kiadói és hirdetési üzletágban. Világszerte tanított különböző egyetemeken, és számos fesztivál, múzeum, kiadóvállalat és más intézmény kérte fel tanácsadónak, illetve kurátornak. 2010-ben Boering társalapítója volt a „Photography masterclass Amsterdam for advanced storytelling” (Amszterdami fotográfiai mesterkurzus a magasabb szintű történetmesélésért) kurzusnak, ahol azóta is tanít. Boering nagy tapasztalattal bír rendezvények vitaindító előadásainak tartásában és kerekasztal-beszélgetések moderálásában. A holland fotográfusok egyesületének ügyvezető igazgatójaként 2010 és 2014 között Boering szerzői jogi kérdésekben és vállalkozói készségek terén nyújtott tanácsokat a fotográfusoknak. A World Press Photo alapítvány igazgatójává 2015 januárjában nevezték ki. Lars Boering Amszterdamban él feleségével, két fiával és lányával.
Lars Boering
fotó: Marieke van der Velden
Lars Boering
A World Press Photo alapítvány igazgatója
Louise Clements
fotó: Graham Lucas Commons
Louise Clements
A QUAD művészeti igazgatója és a FORMAT nemzetközi fotográfiai fesztivál igazgatója
Louise Clements az Egyesült Királyság Derby városában működő, a kortárs művészetnek, filmnek és új technológiáknak otthont adó QUAD központ művészeti igazgatója 2001 óta, és 2004-ben alapította a FORMAT nemzetközi fotográfiai fesztivált, amelynek azóta is igazgatója. 1998 óta független kurátorként dolgozik, és számos megbízás, kiadvány, közösségi projekt, valamint művészeti, film- és fotográfiai kiállítás kezdeményezője. Rendszeresen vállal szerepet zsűritagként, portfóliók értékelőjeként, workshopok vezetőjeként, előadóként, és különféle díjak jelölőbizottsági tagjaként az európai, amerikai és ázsiai kontinensen. Clements számos nemzetközi kiállításon és fesztiválon szerepelt vendégkurátorként, ilyen például a Habitat Centre és a Hauz Khas BlowUp (Delhi, India); a Dong Gang Photography Festival (Dél-Korea); a Dali Photography Festival (Kína); a Noorderlicht 20/20 (Groningen, Hollandia); a Photoquai Biennale (Párizs); a Les Rencontres Arles, Discoveries (Franciaország); a Venice Biennale, EM15 és a Slideluck Rome (Olaszország); valamint a Photo Beijing (Kína). Kurátori munkája mellett számos – például a Hijacked III, a Factory és a Beyond Evidence kiállításokhoz kapcsolódó – kiadványhoz is hozzájárult, valamint tagja az RVM Magazine Italy és az Archivo Magazine Portugal szerkesztői csapatának. Tagja a WYNG Master Awards Hong Kong, a PSC Photography MA Mentor Melbourne Australia, a Camera Plus Festival Iasi Romania és az Artists Pensions Trust Global tanácsadó testületeinek. Vendégszerkesztő és író olyan kiadványokban, mint az OjodePez (Spanyolország), Hijacked III (Ausztrália), PhotoCinema (UK), 1000words, South Korean Photography Magazine (Dél-Korea) és a Chinese Photographers Magazine (Kína).
Oliva María Rubio a madridi Autonóm Egyetemen szerzett művészettörténeti és művészetelméleti doktorátust. Mielőtt 2014-ben átvette a művészeti igazgatói feladatokat, 2004–2013 között a La Fábrica kiállításainak igazgatója volt, 2001–2003 között az évente megrendezett madridi nemzetközi fotográfiai és vizuális művészeti fesztivál, a PHotoEspaña (PHE) általános kurátoraként vett részt, ahol körülbelül 60 kiállítás szervezését végezte. Olyan kiállítások kurátoraként ismert, mint az On the other side (Michal Rovner, Efrat Shvily, Didier Ben Loulou, Matei Glass), 2003; Luis Gordillo: Retrovisor, 2004, Circulo de Bellas Artes, Madrid; Kimsooja: To Breathe – A Mirror Woman, Palacio de Cristal, MNCARS, Madrid, 2006; Andres Serrano: Salt on the wound, 2006, Artium, Vitoria, Tecla Sala Barcelona, PAC, Milano és Círculo de Bellas Artes, Madrid; Gabriele Basilico: Intercity, Fundación Astroc, Madrid; Brassaï. Graffiti, CBA, Madrid, 2008; Dorothea Lange: The Crucial Years, Museo Colecciones ICO, Madrid; László Moholy-Nagy: El arte de la Luz, Círculo de Bellas Artes, Madrid; Martin-Gropius-Bau, Berlin, Gemeentemuseum Den Haag, Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest, 2010–2011; Cien años en femenino, Conde Duque, Madrid, 2012; Margaret Bourke-White: Moments in History, Martin-Gropius-Bau, Berlin, Kunstfoyer Bayern, München, Preus Museum, Horten/Oslo, Syracuse University, Syracuse, EEUU, 2013–2014; Histoire, regards d’artistes, Hôtel des Arts, Toulon, Franciaország, 2013; El Lissitzky: The Experience of Totality, MART Rovereto-Trento, Museo Picasso Málaga és a La Pedrera Barcelona, 2014. 2000 és 2012 között ő volt a „Generations. Caja Madrid Art Awards and Grants” projekt kurátora. Számos fotográfiai zsűri tagja, többek között: a National Photography Prize (Madrid, 2000, 2007); a European Award Women Photographers (Prato, Olaszország, 2002); a L’Oreal Award, International Festival of Photography, Pingyao, Kína, 2002; a Grand Prix International de Photographie Ville de Vevey, Svájc, 2004; a The Albert Renger-Patzsch photography Award, Essen, Németország, 2006; Purificación García Photography Award, 2008; Grand Prix Henri Cartier-Bresson, Fondation Henri Cartier-Bresson, Párizs, 2009; Deutsche Börse Photography Prize 2010/Photogrpaher’s Gallery, London 2010; valamint sok más. Tagja volt az Európai Bizottság kultúra, audiovizuális politika és sport terén működő „Kultúra 2000 program” vizuális művészeti bizottságának, Brüsszel (2003); a Fonds National d’Art Contemporain (FNAC) beszerzési bizottságának, Párizs 2004–2006; valamint művészeti tanácsadója volt a Prix de photography-nak a Fondation HSBC pour la photograhie alapítványnál, Párizs, 2005.
Oliva María Rubio
fotó: Jacopo Salvi
Oliva María Rubio
A La Fábrica kurátora és művészeti vezetője
Spengler Katalin
fotó: Tarján Gergely
Spengler Katalin
Műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő
A párizsi Centre Pompidou - Musée National d'Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja. 2015-2017-ig a Pompidou Fotó Bizottságának tagja volt. 2013-tól közreműködik a Tate Orosz és Kelet-Európai Akvizíciós Bizottságának munkájában. A MOME Konzisztóriumának elnöke. A Mosoly Alapítvány Art-craft-design aukcióinak szakmai kurátora. 1997-től 2016-ig a HVG Műértő Művészeti és Műkereskedelmi Folyóirat munkatársa, rendszeresen publikált cikkeket a kortárs képzőművészetről és műkereskedelemről. A The Budapest Business Journal’s Contemporary Art in Hungary című kétnyelvű kortárs képzőművészeti kiadvány három kötetének szerkesztője. Kortárs képzőművészeti és design kiállításokat nyit meg, rendszeresen tart szakmai és ismeretterjesztő előadásokat. 1992-től gyűjt műalkotásokat.
Virágvölgyi István szabadkézi rajzot, kiadványszerkesztést és fotózást tanult, majd informatikus könyvtárosként diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az Origo hírportál képszerkesztőjeként, később pedig fotórovat-vezetőjeként dolgozott 2007-től 2011-ig, majd az MTI nemzeti hírügynökség fotószerkesztőségét vezette 2014-ig. Ezt követően a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai igazgatója volt 2015 végéig. Mindeközben az ELTE-n, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban és a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tanított képszerkesztést, fotográfiát. A 2014-ben alapított Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára.
Virágvölgyi István
Virágvölgyi István
A Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára